Saturday, May 29, 2010

CoREtan Hari KEDUa

esoknye tu...kitaorang bangun awal...pukul 4.30 dah bangun....sebab in charge kata kena kejut budak2 pukul 5 untuk siapkan diorang solat subuh kat surau...apa lagi...kitaorang pun pukul 5 dah terpacak kat depan dorm diorang...tapi yang sakit hatinye tu...kitaorang je bangun jurulatih lain tak bangun langsung....geramnyer...macam nak pegi buat bising je kat depan bilik diorang suh bangun...suh bangun kul 5...tapi diri sendiri...hampeh....hanya mampu berkata-kata tapi tak mampu melaksanakannya....aishhh...sori ek...emo sikit....k kembali semula ke topik kita....pastu lepas semayang saya ngan ijah in charge kena jaga budak2 cina tu...masing2 kumpul kat dewan kaizen...dah tak tahu nak buat apa ngan diorang...sembang je la....tapi dalam tengah sembang2 tu ada sorang penceramah datang nak suh diorang buat keje....tuan haji tu bagi le soalan kat diorang...masa first dapat soalan tu....macam macam gaya ad...ada yang tido...ad yang nak bertumbuk...ada yng nak pegi toilet...penat gile layan kerenah budak2 ni...pastu lepas dah lama2 tu rasa macam dapat grab diorang...lepas kenal nama diorang...masing2 rasa macam dihargai....akhirnya...dapat le juga rasa rapat dengan budak2 cina tu walaupun hanya sekejap je...ok...lepas subuh menjelang...hehe...masing2 mngambil balik group masing2....pagi tu saya ngan ijah kena bawa budak2 sekolah tu pegi buat PT n aktiviti kat padang depan tu...dah sampai sana...abg yahya..suh duduk dalam group...sebab nak main satu permainan....aik...silap2...banyak permainan....syabas le...masuk bawah kangkang kawan le...itu le inile...seronok juga tengok bebudak tu main...macam nak main sekali pun ada...tapi still control lagi....hhehe

lepas dah main tu...kena la plak bawa diorang pegi mutiara kaizen kat belakang tu untuk main spider web....suh jd spiderman jap...mane tahu bleh tolong orang nanti...hahaha...dah mengarut....k.. proses macam mana nak main....diterangkan semula kat budak2 tu...bukan main lagi diorang mendengar...tapi ad juga yang telinga tengah mendengar tapi mata melilau tengok spider web tu...ntah apa la yang dipikirkan....permainan ini sebenarnya memerlukan kekreatifan otak untuk berfikir....macam mana nak bawa setiap ahli kumpulan ke arah yang sebelah lagi hanya dengan melalui ruangan yang ad kat spider web tu....di samping tu kena pikir macam mana nak dapat skor tinggi untuk kumpulan masing2....sebab apa yang dijanjikan kumpulan mana yang dapat skor rendah kena tido kat luar...apa lagi...macam macam gaya ad....superman..action kamen...ultramen...apa lagi...ar sailormoon pun ada...hahaha...sebelum dilepaskan untuk main spider web tu...pak habib suh diorang berbincang dalam satu kumpulan bagaimana strategi untuk bawa kawan2 diorang.....pikir punya pikir....brainstorm bukan main lagi saya tengok....akhirnya saat yang dinanti nanti dah tiba....hehehe...satu persatu kumpulan dilepaskan...kali ni hanya ad dua spider web saja yang digunakan....sebab yang satu lagi dah meninggal dunia....ye la..mana taknyer...semalam bukan main teruk budak2 cina tu buat...sume putus....haishh....tu kira nasib baik lagi...klu biar je..ntah ntah mutiara kaizen tu pun runtuh...ar sape susah......ermmmm sape ek...tak tahu....hehehehe...

masa first game ok lagi...sume bukan main seronok dapat skor....pastu masuk round yang kedua...apa yang kitaorang perhatikan strategi yang diorang guna same jer...alik alik...gaya tu..alik alik...masuk tmpat yang same... macam2 juga le yang jadi...ada yang sentuh tali tu..ntah berapa kali..pastu ad yang salahkan orang tu...salahkan orang ni...apnyer...relaks ler....k...pastu pak habib datang tengok....muke diorang lagi tension....dah kena tegur berkali kali...strategi tak nak ubah...macam mana le nak dapat skor yang betul2 tinggi...sy dengar je waktu tu...tak terkata apa2...sebab dalam hati...bila pikir balik..betul juga....strategi kena betul baru bleh bergerak....ermmmmm....betol2...lepas tu kitaorang bagi peluang lagi...tapi masalahnya peluang tu tak digunakan dengan sebaiknyer...ye la...strategi sama...kerjasame tak de...pastu tak gunakankelebihan yang diorang ad...kdg tu pelik juga...rasa macam nak join skali pun ad juga....sorang sorang dilepaskan dari spider web tu...pak habib yang tak tahan dengan kaedah yang sama yang diorang guna tu...terus marah....wahhhh...terkejut juga...tapi memang patut pun pak habib buat cam tu,...klu tak masing2 tak bergerak...tongkat di tangan dihayunkan ke badan budak2 tu...piapppp....tapi nasib baik perlahan je...tak sakit pun....k sebelum ni kitaorang hanya bagi duit sebagai ganjaran...tapi kali ni kitaorang gunakan cara keras...sape yang tak dapat skor yang sepatutnya dapt...dendanya....ketuk ketampi 50 kali untuk anak buah...70 kali untuk ketua..apa lagi...boleh dikatakan sume kumpulan kena...sya tengok macam nak tercabut kaki budak2 tu....kesian....tapi nak buat cam mane...hukuman tetap hukuman...nangis merayu rayu pun ada....pastu datang le sorang superwoman ni mnyelamatkan....hehehe sya le tu...sya cakap kat diorang biasalah....permainan mcam ni kadang kadang kita boleh aplikasikan dalam idup kita...macam mane kita nak guna strategi untuk berjaya....macam tu juga la cari startegi yang betul untuk lepasi spider web tu...fikiran..fikiran tu yang penting...mgkin ap yang kita buat tadi....banyak silapnyer...tapi jagan putus asa...peluang insyaallah ad lagi....kita hanya perlu cuba cuba n cuba...pastu fikir fikir n fikir....kan...k...sudah le nangis....k...pastu sume nyer diam....diorang cuba nak serapkan apa yang saya kata tadi....k saya bagi masa untuk diorang fikir kesilapan diorang....

dah abis emo...kitaorang lepaskan diorang untuk makan tengahari....eh eh...bukan...ad lagi junggle trecking....masuk hutan...k..lepas sume dah bersedia...hutan pun kami redah...sambil lihat keadaan sekeliling sesekali...terpikir juga binatang yang ad antena tu...eeeee...takut takut dia naik kat badan....pacat pacat pacat....eee....sebut pun dah terasa satu macam dah...bukan apa...binatang tu kecik...jd kemungkinan untuk kita nampak dia naik kat badan amat susah....lagi satu geli...aish..cam mane le ni.....k....pastu perjalanan diteruskan....hingga ke kubu peninggalan british...rasanyer....

dahsampai kitaorng main satu game...kitaorang suh cari 10 biji batu...n susun bgi ad 4 baris dalam satu barisan...ntah..ntah...tak tahu...nak cite lebih jap lagi tersilap plak...tp yang pentingnyer...game tu kena guna otak....pastu dah lame tunggu...ada satu kumpulan dapat selesaikan..bukan main seronok...diorang...tahniah..tahniah...game seterusnyer...suh ketua kumpulan ingat nama setiap ahli dlam kumpulan...terkial kial diorang nak meingatnyer....tapi akhirnya...satu persatu nama dapat diorang ingat walaupun ad juga berlaku nyayuk kat situ....hahahaha

perjalanan diteruskan..kali ni kitaorang masuk jalan air....berjalan dalam satu barisan sambil memerhati permandangan sekeliling....tengok le sangat....hehehe...budak2 ni ikut je sy yg berada di hadapan sekali...sesekali air yang kami redah itu kedalamannya mencecah sehingga ke paras lutut...cuak juga mula2..sebab tak tahu apa yang ada kat dalm tu....pastu bila dah lama2 ok la juga...apa yang saya perhatikan budak2 ni seronok sangat bila masuk air...terutamanya budak lelaki...ye la...dari semalam diorang merayu rayu...akak bila nak masuk air...bila nak kena air...pastu bila dah kena air apa lagi....macam kera dapat bunga le....terlompat sana terlompat sini..main2 percik air la...macam2....pastu dalam perjalanan menelusuri air tu...sy terserempak dengan sejenis binatang yang dipanggil ular....hahaha..ataupun dalam bahasa lain tali pinggang...tiba2 perjalanan kami terhenti seketika....kaki yang sebelum ni melangkah dengan laju...kemudian terhenti dengan serta merta....abg yahya dan adik dipanggil untuk mengawal perjalanan kami....

apabila keadaan terkawal..perjalanan diteruskan seperti biasa....dalam masa beberapa minit selepas itu kami berhenti di satu kawasan lapang...di mana kami semua termasuk saya diarahkan untuk bermandikan lumpur....budak2 itu bukan main seronok apabila badan diorang diseliputi lumpur....macam2 kerenah dapat dilihat....bagi saya dan izah...perjalanan harus diteruskan walaupun hati terasa berat selepas dibuli dengan sebegitu rupa...tapi tak pe la...mungkin itu satu pengalaman bagi kami berdua....untuk pulang kami menggunakan trek yang berlainan daripada sebelumnya....kami melalui kawasan berbukit yang agak licin..dan penuh dengan pokok berduri.....sampai kami ke trek british...perjalanan diteruskan untuk kembali ke kawasan kem....

kegembiraan dan keletihan jelas tergambar pada wajah budak2 sekolah tersebut....dalam masa menunggu waktu makan mereka....mereka diarahkan untuk membersihkan diri terlebih dahulu sebelum bergerak ke dewan makan...saya dengan izah...ap lagi basuh habis satu baju....ye la.dah semua kena dengan lumpur.....aishhh....

petang itu plak....akt. sg asid dijalankan....pada saya permaianan ini sangat bagus jika kita mengetahui ap tujuannya....sememangnya membawa seribu kesabaran dan kecekalan dalam diri masing2....setiap kumplan dipecahkan ke bahagian masing2 dan dibekalkan dengan pelampung...pelampung le sangat...mula2 ingatkan pelampung betul..rupanya...tikar getah yang diorang kata pelampung tu...hehehe...bagi permainan ini setiap kumpulan dikehendaki untuk menyeberangi sg.asid hanya dengan menggunakan pelampung tersebut..untuk ke seberang sana....tetapi tidak boleh ada yang terputus...

dalam usaha mereka untuk menyeberangi....agak payah sebenarnya jika tiada kerjasama dalam kumpulan.....apa yang penting kerjasama...betul juga kata wonderpet....wonderpet..wonderpet kami datang..membantu anak orang yang kesusahan...kami tak besar..dan kami tak kuat..bila bekerjasama sama jadi mudah...yea wonderpet yeaaaa....ar sudah...keluar wonderpet plak....hahahahaaaa...berjangkit kat adik saya dah la ni....

usaha demi usaha terpaksa diorang lakukan...cabaran demi cabaran terpaksa ditempuhi....ye la...dari pukul 2 sampai pukul 5...satu kumpulan pun hampeh...siannye saya tengok...bagi saya nak ganggu boleh..tapi berpada2....tahu..semangnyer banyak halangan dalm idup kita.....tapi bagi le peluang untuk mereka bangkit sekejap....ni tak...ad je peluang....terus nak kacau bebudak tu....relak le......bagi diorang peluang nak fikir strategi...nak fikir kaedah....aishhhh....pastu nak kacau...ok...teruskan....kumpulan yang sya jaga ni...apa yang dapat saya tengok ialah kesungguhan mereka....tak mengaku kalah...bersatu padu..walaupun kadang2 tu ada juga perbalahan sesama mereka....ap yang saya dengar... tak kira..nak bagi sampai juga....bagus betul budak2 ni...smangat kuat...tetapi ada juga kumpulan yang sampai menangis2....untuk ke seberang sana.....kena latu cukup2....sian tol.....tapi..mungkin itu pengajaran dan proses pembelajaran bagi diorang sume...semua benda yag kita nak dalam dunia ni bukanya semuanya boleh dapat dengan mudah..usaha dan kecekalan itu penting.....jadi itulah yang cuba diterapkan dalam minda budak2 ni....

malam menjelang....blind fool plak yang diorang buat......dalam permaianan ini...ketelitian dan daya kretiviti budak2 ni dicungkil....pertama sekali diorang diarahkan untuk menutup mata dan mencari tong yang mengeluarkan cahaya....kitaorang para jurulatih hanya memerhatikan gelagat diorang....ad yang nak masuk kelapa sawit...ad yang nak masuk dalam air...macam2 la...Cuma apa yang kitaorang hairan...cepat sangat carinya tu....dalam hati..ntah2 ad yang mnipu ni..ad yang buka mata senyap2....tapi tak pe....permainan setrusnya lagi mencabar kesabaran diorang....k..untuk fasa kedua bagi permainan ini...seorang ketua kumpulan dipilih bagi mengetuai kumpulan untuk membawa setiap ahli kumpulan ke tempat yang dituju...bagi ketua kumpulan hanya mata yang mampu dibuka..tetapi sebarang percakapan dilarang...tapi bagi ahli kumpulan...mata ditutup...agak sukar sebenarnya jika tidak mempunyai strategi yang berkesan....kemudian dalam beberapa minit selepas itu...setiap kumpulan dilepaskan....jurulatih ditugaskan untuk mengawasi budak2 ini bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang akan berlaku....banyak strategi dan cara yang digunakan oleh ketua kumpulan...ada yang menggunakan batu...kasut...dan ad yang hanya menggunakan tangan untuk membawa ahli kumpulannya....sebenarnya banyak pengalaman yang kitaorang dapat pada malam tersebut....ad yang tetibe rasa mengah ...tapi bila rehat...dah ok...pastu ad yang kena tinggal tengah jalan...ada yang nak masuk kolam...ada yang hilang ahli kumpulan....macam2....itulah....Cuma kaedah yang betul diperlukan untuk bermain permainan seperti ini....malam makin larut...jadi permainan dihentikan...dan kumpulan yang menang diberi wang sebanyak 100....banyak tu....budak2 ini dilepaskan balik ke bilik diorang untuk berehat...

para jurulatih masih ad kerja yang perlu diselesaikan..iaitu rumusan.....bermula daripada wan..yang sememangnya panjang meleret dia punya pengalaman...sampai tersengguk sengguk kami yang lain mendengar.....dalam hati...wan sudah sudah le......rasanya klu dia bercerita sampai esok pun tak habis....heheheh.....jgn marah wan.....dengan muka semuanya yang macam ap.....ain dengan gayanya tersendiri...sy dgan muka menghala ke meja...pastu ijah..dengan caranya.....kitaorang punya bos....sudah marah...diarahkan wan..tutup lampu...pastu dia terus pergi macam tu je...kitaorang yang dari mengantuk..terus terbuka luas mata melihat kejadian tersebut.....dah la.....udah penat... bercerita.....

Friday, May 28, 2010

TOT (train of trainers)

Semua dah sedia maklum yang saya dan ahli thebubbleletters yang lain telah menjalani program TOT (train of trainer). Program yang berlangsung selama 6hari ni memberi seribu satu pengalaman bagi diri kami sebagai jurulatih yang masih lagi bertatih. Kami didedahkan dengan aktiviti meredah hutan, berkayak, merentas halangan, menguji trek jalan malam, dan membaca kompas. Oh, kami juga belajar berenang. Takde la mahir sangat, Cuma sekarang takdelah cemas kalau kepala tu dalah ada dalam air. Masih perlu banyak berlatih. Tiba2 hati ni terasa kosong dan terdetik, kerdil nya diri kerana banyak lagi ilmu tuhan yang masih diri ini belum dipelajari. Berjanji pada diri sendiri agar tidak sesekali cuba membangga diri atau bongkak kerana kita sebenarnya hanya mahir dalam secubit sahaja ilmu tuhan.

Kalau nak diceritakan satu persatu semua yang telah dilakukan sepanjang kursus, takut semua penat nak membaca sebab terlalu banyak yang berlaku dalam masa 6 hari kursus TOT ni berlangsung. Lagipun, jurulatih2 yang lain karang dah macam novel bersiri dah apa yang berlaku sepanjang 6 hari tu. So biar saya tulis secara kasar jelah yer. (tapi bukan dalam bahasa kasar tau, jgn salah paham. Hehehe)

Berbalik pada aktitvi tot kami, sepanjang kursus ini Abg Amer aka Deadpoets selaku jurulatih kami banyak berkongsi ilmu yang perlu diketahui oleh seorang jurulatih. Kami diajar tentang kelengkapan penting yang perlu dibawa apabila masuk hutan, bagaimana nak menghadapi binatang, cara nak buang pacat, cara nak handle org pengsan, apa yg perlu dilakukan jika sesat dan bermacam lagi. Apa yang paling penting yang selalu ditekankan oleh abg adalah kena sentiasa bersedia untuk the worse scenario yang akan berlaku. Seorang jurulatih kena sentiasa berfikir beribu langkah kehadapan berbanding peserta. Selalu berlegar di gegendang telinga ni “think out of the box!”

3 hari berkursus, dan 3hari kemudian kami mempraktikkan apa yang diajar. Yup, memang 3hari sebelumnya banyak melatih kami dalam menghadapi 3hari seterusnya, tapi 3hari yg terakhir tersebut mengajar 1 lagi subjek yang tak boleh diajar secara detail oleh abg amer pada 3hari sebelumnya, iaitu menghandle peserta. Bukan maksud saya untuk mengatakan abg amer tak ajar, memang ada ajar dan sangat diberi penekanan tentang cara untuk handle budak, tapi bila kita dah mengalaminya sendiri, baru kita boleh tahu, belajar dengan lebih mendalam lagi. Nampak macam senang, tapi bila dah berurusan dengan manusia yang sememangnya dijadikan tidak sama dengan yang lain, sangat memerlukan kamahiran yang tinggi. Saya sendiri bergelut dengan emosi dalam menghadapi mereka. Bukan mudah bila berurusan dengan manusia. Kalau dengan makhluk asing lagi tak terurus rasanya. Haha.

Rasanya ini saja yang bisa saya coretkan untuk aktiviti kali ni. Tak dapat diungkapkan dengan kata2 segala pengalaman yang tersemat. Kalau nak tahu dengan lebih dalam, jom la rasakan sendiri. Setakat baca pengalaman orang lain tak rasa beb! Hehe. Kami sangat mengalu2kan mereka2 yang berminat dalam aktiviti macam ni. Jika ada apa2 pertanyaan atau cadangan, bolehlah hubungi kami ok? Dah macam iklan radio la pulak.

Monday, May 24, 2010

Kisah Seorang Jurulatih....a.k.a wan



11/05/2010 (selasa) [part 2]-malam

Pukul 8 lebih,borak  punyer borak,pastu abg amir bg tau yag mkan mlam da siap…sponsor pnuh oleh owner kem kaizen abg long,terbaekk laaa..ak pnye perut da berbunyi2 sejak kuar utan taD…ak diamkan diri jew(sbb da kena dalam kete taD.. hehehe..kureng punye akak)..soo di dining, ktorg di perkenalkan dengan abag long n khairul (muke stok ketat jer dyer nh..taP biler da dekat ok jew oragnyer)..ktorg mkan nasi goreng ngn telur dadar n air teh susu (masin sket ar mkann mlam tue)..marvelous..ak layan makan malam tue (sbb ak tau lepas nh x makan mknn tue daa hahahah),abes ak sapu ngan atiqah punyer skali..hahaha..puas melantak ktorg smbung borak lagi (bgus adew minah2 nh,tolong ak bsuh pnggan cawan smua…thnx dude)..x cukup kat dinig,ktog smbung lagi kat dpan bilik ak n ab amir..but more serious..taP santai

“Mlm nh kte  msuk hutan, korag rase mcm mane jurit malam mcm maner”kate abag amir

Progam jurit malam yag dirancang diawalkan sedikit atas faktor2 keselamatan…sebelum msuk hutan,seperti biasa taklimat diberikan itu ini diberi tahu..waktu2 yag sesuai untuk msuk hutan..petua2, doa2 yag ptut diamalkan peralatan2 yag sesuai..mcm2 ilmu yag ktorg dapat..smua tekun mendegar..lebih kurang pukul 10.30 ktorg bergerak masuk hutan dgan di lead oleh abag amir..ktorg membontoti dyer dengan stiap sorg membawa toch light masing2 (beshnyer..dah lama ak nntikan saat ini..hehehe)..ktorg ikot trek yag ktorg lalui petang taD…sampai dikandang ayam itak,mereka tidak bising(tido agaknyer)atiqah n wani seakan berserah,izah masih membisu..Cuma ak n ain yag membangkitkan suasana bersama abg amir..tempat berkumpul,kami diterangkan ape yag bkal berlaku disini semasa peserta2 berkumpul..disini kami memain peranan untuk  memuhasabah diri peserta(more tOo kerohanian laa)menghilangkan rasa takut dalam diri peserta..keadaan  yag gelap gelita..bintang dan cahaya bulan jew menemani kami tatkala kami di suruh memadamkan lampu (atiqah wani resah ketika ini hahaha)..kami teruskan program, berjalan dalam hutan (lampu bukak time nh) ikut trek atiqah n wani lalui petang taD..ak berada di belakang skali (posisinya=  abg amir_wani_iqa_izah_ain_wan(ak)) dengan lampu picitnyer yag bermasalah (thanx ain yg slalu meyinari jalnku…hehehe)..naik bukit turun bukit..menarik…di pertengahan jalan,abag amir memberhentikan langkah..dyer mula berceramah..berkisarkan suasana malam di hutan..satu ketika,masing2 menutup lampu…Ya Allah, gelapnyer..xnampak langsung(bersyukur ak masih dapat melihat)..bintag dilangit jew nampak…ak diminta berjalan di seberang..4 langkah jew ak mmpu..x snggup meneruskan (padahal ak tau jalan tu,gelap punyer pasalkan..huhuh) lantas lampu di tangan ku picit..hahaha..malam itu kami belajar bagaimana melihat di dalam gelap..

“Pejam mata lama-lama,pastu bukak”arah abag amir


 Wow..ak dpat melihat..yag lain pon…Cuma agak terbatas laa..taP masih Nampak muka msing2..bak kate abag amir malam itu “abag boley picit idung sorg2. Wani ,iqa, wan, izah, ain, abag nmpak semua tau” (ko daa expert..tnggu laa nnti ktong picit idung ko lak..hahaha)..tergelak kecil kami semua…sekurang kurangnyer hilag sket perasaan tkut (ak first time kot) masuk hutan mlam..hehe.. thnx bang!!!..ktorag teruskan ekspedisi malam kami…sambil berjalan telinga tajam mendegar kata2 abag amir berkhutbah..mulut ditutup rapat (mcm dlam msjid hari jumaat laa katekan.. hehehe)..kata biler perlu je..alhamdulillah perjalanan kami selamat..sesamapai kami di bawah, abag amir membawa kami di satu tempat terbuka ditepi hutan…abg amir mmbawa keluar light stick, dipatahkannya terus digoncangnya..lantas cahaya merah (ala ala air strawberi gitu) bersinar,,x begitu terag..cukup meneragi kami berenam malm itu ditepian hutan(izah xpanh tgk kot light stik,teruja giler kot dyer..hahaha..dyer mula bersuara ketika ini..sedikit..) ketika ini abag amir menerngkan kami bgaimana handle budak2 dalam hutan incase kalu adew sesuatu kecemasan berlaku..bnyak soalan yag kami ujarkan padanya..kadang2 x msuk akal dibuatnyer..taP abag amir relex menjawab dan menerangkan satu persatu apew yag patut di lakukan..kami tekun mendgar..seronok,kadang2 diselitkan pengalama2nyer yag mencemaskan,megerikan,kelakar.dan mcm2 lagi…lama kami disitu(izah masih duk belek2 batang light stik dari taD… suke sngat dyer) dan mcm2 kami dapat…abag amir berpesan,kte kene selalu fikir akan the WORST Scenario  happen b4 kte msuk dalam hutan..untuk kte siapkan diri kte untuk hadapinya..jagan panik itu  paling penting …pesan dyer lagi

Hampir pukul 1pagi baru ktorg turun keprekarangn bilik ktorag…ktorg duduk disitu melepaskan lelah masing2..bercerita akan perasaan tad..dan sedikit post mortem or TOT ek (ntah laa) aktiviti ktorg hari ini..pukul 2 ktorg dilepaskan abg amir (atiqah da tersengguk senguk)…ak mandi bersihkan diri (sejuk giler doh!!!) terus ak solat jamak takhir…disusuli abag amir kemudian…tatkala abg amir mandi,sempat ak menulis,mencatat sedit sebnyak ape yag berlaku hari ini…sambil menekan punat2 hp ku yang ak tnggalkannyer hampir sepetang…pnuh msg dari orag tersayang…rendu rupenyer..hahaha..si minah2 nh boley berkonsert lak kat bilik sebelah,memekak jer…malas pedulikan dorg ak tumbangkan diri atas kati menyelubugi diri dari kaki ke kepala ak tido…zzzzzzzzzzzzz


Kisah Seorang Jurulatih....a.k.a wan



11/05/2010 (selasa) [part 1]


“Duan bagun!!” jeritan mamaku di pagi hari membangkitkan aku dalam lena.. Selamat pagi teddy (sempatku menjeguk tddy dlam almari tersimpn rapi pemberian org teristimewa..kalu di biar luar,lunyai di main adk2 perempuanku)..selesai mandi solat dan segala-galanya aku menjamu sedikit juadah diatas meja yang siap terhidang..4 keping sandwish bersama segelas milo panas aku kongsi bersama abah yang memag saban hari kekerja mencari rezeki untuk family yag tersayang. Setelah itu,aku salami tangan mamakuu,ku cium pipi-pipinya dan dibalasinya serupa lantas aku terus bergegas ke lobi lift rumahku sambil ditemani mamakuu..abah lebih dahulu turun kekereta kerana katanya ingin panskan enjin kereta terlebih dahulu..tepat 8 pagi abah menghantar aku ke stesen ktm Bandar tasik selatan..tiada cerita menarik dalam kereta aku dgan abah..sekadar boraku2 kosong tentang isu2 semasa..tiba di stesen,aku pantas bersalaman dan mencium pipinya lantas aku kelauar mengangkat barang2 dan member salam pada abah kesayagnku…”Duan,jage diri elok-elok”,sempat dyer berpesan padakuu..aku hanya senyum sambil melambaikan tangan memerhati keretanya memecut laju ke jalan utama.


Di kem.


4.30 petang.ktorg smua sampai di Kem Kaizen Gunung Pulai..Wow…pandagan pertama aku dikem kaizen,menakjubkan,pemandagan indah tatkala memasuki kem dengan kolam yang cukup luas,dengan permainan obstaclenyer mmbuatkan aku teruja..panorama hutannya..best..perkara pertama ktorg wat,of course laa masuk bilik..bilik dyer nt bad laa..n then ktorg lepak, kumpul kat dataran kaizen..kat situ aku wani tiqa iza ain mendegar sedikit taklimat dari abg amir..jaD aktiviti pertama pn bermula..petang tu hujan renyai-renyai..ktorg msuk hutan check trek night walk (a.k.a jurit malam)..kbetulan dlam perjalanan nk msuk hutan tue jumpe laa skumpulan lembu2 yag x bertali dgan tanduk (peh xyah cite ar,ngan panjang n tajamnyer) nk jaD kan cerita,minah2 nh da cuak ..mengelabah abes..lembu pn tngk mcm nk mkan dorg lak tu..cume ain jew nmpaku cool sket (control jew tue hahaha)..aku relax jew (gamaknyer laa…pdahal xtau nk wat pew hahaha)…
“Korag klu x kaco natag- natag tue..dyer x kaco korag punyer…jgan tengok mata natag tu…tu yag menyebabkan dyer terancam..wat dek jew”


Itu la kate2 jurulatih kami abg amir(lbih kurang laa ek hehehe)…ktorg sekadar anguk tanda paham..pastu ktorg teruskan perjalanan yang x berapa jauh n dekat tue mgikut laluan lain…abg amir mninggalkan kami,,katenyer jmpe di kandang ayam itik nnti…soo…sesampainyer kat kandang tue,riuh laa 1 kandang meraikan kedatangan kami smua…angsa pn da mula meyudu2 ktorg..(ain ngan izah kot) da klamkbut ketakutan ngan…tiqa n wani memandai meneruskan perjalanan (suke2 jew dorg nh, tau ar pnh datg..tkot angsa sbnrnya… hekhekeh) aku wani ain pn ikut jew laaa..xsampai 20 langkah abg amir jerit suwo patah balik ke kandang…hempeh punyer atiqah ngan wani…adew 1 kawasan lapang(tempat kumpul budak2 peserta malam time night walk) berhampiran kandang tue,disitu ktorg dberi taklimat skali lagi tentang aktiviti malam,aper perlu buat,bawak ape..everythg laa..pastu ktorg dipecah dua kumpulan..tiqa n wani (well dorg da tahu trek tue)..aku, ain , iza(freshie agi sal utan ktorg nh)msuk laa utan melalui sebuah pohon yag mmpunyai 2 tali..group aku ikut tali sblah kanan (trek panjang)..atiqa n wani kiri (trek pendek )..sOo,aku sbgai lelaki berjalan laa depan skali(gentelmnt kot hahaha…padahal cuak ase,mende apew laa kat dpan t jmpe haha)..so jlan ar, naik tuwun bukit tersepak itu ini mngikut tali..dalam kepala otak mane laa x cuak budak2 malam2 lalu tmpt nh..kiri kanan hutan tebal...peh..yag besh nyer laa tup2 kat 1 tempat…tali putus…sudahhh..mane lak tali nh kate aku dalam ati…aii amir ko nk kene kan ktorg kew (amir nh kat KL agi duk kate x sbar nk knekan ktorg,guling la,berndam ar mcm mcm)bisik aku kecil..iza n ain da blur..aku ape tah lagi..pastu ain kte keep move on..tngk aper kat depan..jalan pnye jalan..haaa…ader pon talinyer…hahaha..leganya ktorg,dalam ati ingat nk patah balik jew..hehehe..sambung laa perjalann…mcm2 bunyi.. pelik2..pastu tali tue bercabag 3 pulak..haa sudah mcm mane??(seb baek siang, klu malm mcm maner laa huhuh) 1 tali sebelah kiri, 1 agi kt depan, 1 agi ktorg pegang…


”kte kan berjalan kedepan,aper kata kte kedepan terus”kate ain, izah membisu..msih membisu (muke cuak)..


(terringat ayat al-Quran surah al-Fatihah ayat keenam { Tunjuklah Kami jalan Yang lurus } aku pon terus membontoti ain n izah..aku di belakang pula..dalam kepala,betul laa jalan nih (confident nh tapi risau tngk muka izah,takuut kew minah nh..lekk ar..aku adew laa…cey wah.. hahaha)..turun je bukit, 3 3org tergelincir,maklum laa ujan renyai2 kan taD (curam jugak bukitnya)..akhirnya…ktorg tgk si atiqah n wani da tersengeh2 mcm kerang busuk( ok xpe u all deserve it..mlm karag tngk ar) kat buaian tgk ktorg sambil berbual ngan abg amir..(izah!! tersenyum,puas ati kot kuar hutan hahaha)kami kluar pn da nk senja ktorg balik kat bilik (bilik laki n pompuan sebelah2 jew)taP x msuk bilik terus,ktorg lepak kt depan bilik aku n abg amir(adew hall sket,mcm ruang tamu gitu besar gak ar) ktorg borak2..abg amir mgajar kami cara2 hw to do CPR..cek nadi..dan kbnyakkannyer of course laa pasal kejurulatihan..ktorg lebih mgenali diri masing2..ain dgn giler2,palsunyer dirinyer (berlakun pandai budak nh) n yang beshnyer,peristiwa nk ke kem nh laa (don’t do it again laa ain we love u sOo much u knw.. hahaha..nnti laaa aku cerita dlam episode akan datang =) al kisahh!!! hahaha)..izah yang masih membisu..ape laa bdak nh duk jeling2 tengok org..wani yag still dengan cOol n keayuan nyer (contol Nampak time tue)…atiqah,x yah cerita laa..pot pet pot pet duk bercerita…mcm2 cerita laa dyer nh ( aku layan jew)..abg amir still memerhati,bnyak ckap jugak n giler2 oragnyer..bab megenakan orag time nh,bg dyer laa…tnggu laa nnti...hehehe...

Sunday, May 23, 2010

rasa-rasa????

Kekadang kita tlupa.kadang kala kita leka.Seringkali kita terlepas pandang.Acapkali mendahulukan benda yang tak sepatutnya didahulukan.

Kerana terlalu menjaga hati org , kita sering menangis.Selalu menjeruk rasa kerana permainan kehidupan yang menyesakkan.Aliran jernih sering menemankan dalam perjalanan menuju sebuah pengabdian.

BIla mampu menggapai sesuatu,sering kali disalah erti.Adakah wajar menunding jari pada si polan.Atau kerana kita kurang rasa menghargai?Atau mungkin takut dengan bayang-bayang sendiri?

Jika bukit dapat ditawan , gunung pula yang diimpikan.Kenapa tidak puas dengan apa yg ada?Kenapa perlu tamak haloba?Susahkah untuk berbangga dan bersyukur dengan apa yg telah diberi?

Terus bersembunyi dan menyembunyi.......

secangkir idea,luahan kata

Saturday, May 22, 2010

Buat Kamu...



Tetiba terasa rindu.Tetiba hati ini mengamit seribu memori.Tetiba perasaan tidak kekeruan hadir.Tetiba n tetiba dan tetiba.....Haish.Sungguh banyak tetiba itu.

Apa agaknya yg tgk dibuat mereka ini?Hazwani,seharian kamu mendiamkan diri.Fatimah,dah agak lama kamu diam menyepi.Atiqah sepi mendiamkan diri.Tetiba aku teringat kenangan bersama.Melepak di Pantai Puteri.Keletah yg sgt mencuit hati.Entah bila kita mampu mengabdi kenangan lagi.

Walau belum lama mengenali setiap satu dari kamu , tapi banyak yg dipelajari.Belajar erti bersosial dalam erti kata seorang adik dan abg dan seorg rakan.Menghargai dan sentiasa membantu di kala memerlukan.Sgt2 menghargai kehadiran kamu wahai adik2ku.

Insyallah,ada rezeki dan jodoh kita akan berjumpa lagi.Membuat kerja2 gila bersama dan melayan kerenah masing2.Jika satu hari nanti abg diberi peluang , buat wani , abg akan campak kamu masuk air.Bt iqa.Abg akan lepaskan kamu masuk hutan sorg2.N fatimah.abg suruh berendam n makan pasir.hehehehehhe.Miss all of u sis.Terima kasih atas segalanya ......

Adik2 kandungku

Alhamdulillah,aku baru jer fetch adik aku yang bongsu ( Mazidatul Ashiqeen Balqiah )dari airport.Dah berjaya menamatkan degree dalam bidang biotech.Tahniah bt adkku.Sesungguhnya aku bangga dengan pencapaianmu.Nak dijadikan cerita , jenuh gak la aku menunggu budak kecik ni.Flight delay n lewat setengah jam.N aku lak datang lebih sejam awal.Mana x , org rumah ( utk perhatian mak aku yerrr ;p ) beria2 suruh g awal.Yela,dah lama tak jumpa anak bongsu dia kan.Ekekekekekeke.

Berzaman gak la aku menunggu.Then dapat call dari adikk aku yg no 3 ( Mazidatul Adawiyah Balquish )." Long,kat mana?" " Mama paksa balik.Acik tgh praktikel kat GH ni.Macam mana?" "Yela2.Nanti lepas praktikel Acik balik la".Tu la antara ayat adik aku.Kena paksa balik ngan mem besar.Hahahahaha.Tapi betul gak.Dah lama tak berkumpul reramai.Then teringat lak adikku yg no 2 ( Mohamad Azmil Bakhtiar ).Hari ni dia xam.N dia balik lewat sikit.Flight dia 26hb May.So Insyallah dapat la berkumpul reramai.

Haaa.tgk kat arrival board flight dah arrive.So masa tok mencari budak kecik nih.Tu dia.tak cukup back pack,tgn kanan peluk apatah warna oren , n penuh trolley tuh ngan beg n kotak.Ni la perempuan.Teringa zama aku dulu sekadar rucksack jer.Berbeza sungguh.Tetiba terasa sebak.Yela lama dah tak jumpa kan.Hahahahaha.Setelah bersalaman korg tau tak ayat pertama adik aku " Long kenapa ko dah hitam.Macam bangla dah".Haish.Ada ke patut.Nak kena karate budak nih,Ni la budak2 zaman sekarang ;p

OTW banyak la yg kitorg bual.Dari satu cerita ke satu cerita.Sesekali aku jeling adik ku ni.Dah makin matang n besar budak ni.Dulu selalu jer ngekor aku ke mana2.Minta itu dan ini ( sekarang pun sama jer bab minta2 nih ;D ).Sedar tak sedar,masa sgt cepat berlalu.Pejam celik dah besar.Jap lagi kawin.Pastu dapat anak n bina family.Pastu kubur pun memanggil2 n kembali ke tanah,tempat asal kejadian.

Sampai2 rumah,rasa terharu n ceria tgk org tua aku sambut anak kesayangan dia yg bongsu nih.wajah masing2 ceria bersinar2.Silau lak mata aku tgk.Ekekekekekeke.Tgk meja dah terhidang penuh ngan macam2 makananan.Dah macam ada kenduri lak.Best gak ni,lama tak makan air tgn org tua ni.Mmg menjilat ibu jari kaki ni dibuatnya.

Then lebih kurang sipi2 lagi nakberkumandang azan Maghrib , adik aku yg no 3 sampai.AKu lepak hall jap,borak2 n lari masuk bilik.Mana tahan asyik kena perli jer kan.Balik2 siaran ulangan so dari terus jadi bahan baik aku cabot.Masuk bilik,kunci pintu layan lappy.Dok YM.tention takdapat video confrence.Alhamdulillah skype membantu.So hari ku berakhir dengan melihat , berborak,bertukar pandangan,bergurau,dannnnn...................aku bahagia.hahahahaha

Friday, May 21, 2010

Flysheet Vs Khemah

Haaaa.Kali ni aku nak kongsi pasal flysheet n khemah.Mana satu yg menjadi idaman kalbu.Ada org senang ngan khemah.Sesetengah lak lebih suka bawa flysheet a.k.a fly jer.So kat sini aku kupaskan sedikit idea dan keserasian mengikut pendapat aku.Setiap orang berbeza pendapat kan kan kan. ;D


igloo tent

Ok.Dulu aku mmg suka kemana2 mesti bawah khemah dalam kreta.Sumbat jer kat bonet.Bukan berat mana pun kan.Dah la aku ni jenis main redah n ikut suka jer.Agak2 tergerak hati aku terus berdesup mengikut gerak hati.Biasanya aku g pantai untuk lepak n tenangkan fikiran.Kekadang aku g lepak kat air terjun mahupun gunung.So senang n jimat kalau pakai khemah nih.Paling tak pun bayar 10 hinggit bayar duit tapak khemah.So save cost.Aku kan kedekut.Ekekekekeke

Memang senang nak salin baju,simpan barang n tido tanpa ada rasa gangguan (org lain tak nampak apa kita bua dalam khemah ;p) tapi bila nak mengemas tuh.Haish.Terasa nak campak jer khemah tuh.Tu belum bab membasuh.Mmg double trouble tol.Tu belum lagi bab melipat.Kekadang tak masuk la,terbesar la,apa la bila nak masukkan dalam sarung.Mengelembung sana sini.Dah kena buka balik.



contoh A tent

Bila usia khemah tuh dah lama sikit aku mula perasan sesuatu.Biasa kalau kita lipat khemah mesti ada garisan kan.N garisan tuh makin lama makin reput n memendekkan jangka hayat khemah.Tambahan bagi freshie yg baru nak belajar lipat khemah yg mengelembung sana sini.Lagi la cepat menjahanamkan bila dipaksa masuk n yada yada.Dulu masa aku belajar kat luar,diorg ada satu alat kalau aku tak salah nama dia compression stuff sack.So masalah gelembong sana sini dapat di atasai.Tapi aku belum jumpa lagi kat negara kita.Mayb ada tapi mahal la sikit kot


9 strap compression

Pastu tu aku cuba pakai flysheet.Praktikel,menjimatkan ruang tapi semua orang leh sekodeng.Ekekekekeke.Tapi peduli apa kan.Aku belum kawin lagi.Hahahahahaaha.Sgt mudah n senang nak basuh.Nak lagi best bawa hammock.Penjagaan pun senang.Tapi masa journey naik gunung hari tuh , hamik ko.Menggigil kesejukkan.Pastu tumbang.Demam.Hehehehehe.Nasib baik aku ni agak bersopan kalau tido.Statik jer.Kena yg tido bersepah,pagi2 bgn tgk dah peluk pokok.Itu pun nasib baik kalau peluk pokok.Kalau peluk benda lain ????? Apakah benda itu??? hehehehehe :)


flysheet

N ada satu lagi masalah flysheet ni.Serangga dengan segala hormatnya bebas berkeliaran disekeliling.Tu yg tak best tuh.Tapi bila pk2 balik baru terasa cam nature kan.Bak kata wani anak alam tapi takut pacat ;p.So sekarang ni aku sediakan flysheet n khemah dalam keta.Kalau naik gunung aku bawa khemah.Kalau aku g tempat2 yg kurang sejuk aku pakai flysheet.Takpun kalau sorg aku gantung poncho jer.Kalau berdua pakai poncho pun cam menarik jer.Mesti ala2 romantik ;p Kalau lah.....


poncho

So depend on memasing.Ini cara aku.N sekarang even slepping beg pun aku main sumbat dan hasilnya masih lagi gebu sampai sekarang.N kalau aku rajin,kat rumah aku sajer je sidai poncho , khemah n flysheet.Sajer angin kan.So pilih la mana satu yg rasa berkenan di hati.Tapi untuk kaum hawa adalah disarankan pakai khemah.Senang nak menukar apa yg patut n tak patut ;D

Secangkir idea ,luahan kata

Thursday, May 20, 2010

coRetaN hAri PerTama

Pasal kursus tu kan, banyak giler pengalaman yang kitaorang dapat.. tak kira la..pacat, hutan, berenang...semuanya la...bila fikir balik macam dah tak nak pegi...tapi bila pikir dua tiga kali rasa macam nak pegi....aishh..serabut serabut...k macam ni..sebenarnya pada awalnya kitaorang hanya pegi untuk kursus jurulatih je...tapi tup tup...peluang datang untuk kitaorang praktikkan macam mana nak handle peserta...mula mula nak sambut diorang tu punya la seronok..tapi trip yang pertama turun tu...takut giler...bukan takut apa..tapi perangai budak2 tu....cakap sekali bukannye dengar...berbuih mulut kitaorng cakap...tu pun tah masuk ke tak...susah giler nak handle...lagipun budak2 yang kitorang handle ni budak2 nakal dari sekolah cina...sumenye nakal tahap cipan punye...

Masa first diorang turun bas tu pun dah rasa seram dah...tengok ada yang pakai rantai macm gangster pun ada...pakai topi macam nak pegi jalan2 pun ada....pastu yang peliknya ada yang bawa maggi cup tu satu plastk....dalam ati tu macam nak gelak terguling guling....macam le kitaorang tak bagi makan kat sini....n satu lagi macam le diorang sempat nak masak maggi tu....hehehe....tapi kebanyakannya semua pakai seluar pendek...k yang tu tak pe...relaks lagi...pastu datang abg shah,in charge diorang...dia datang jer..terus suh diorang tukar seluar panjang....saya n k.iqa waktu tu diam je la...perhati je apa abg shah nak buat...pastu kitaorang kena bawa diorang pegi dewan kaizen..ok kitaorang pun bawa je...sampai dewan kitaorang suh duduk dalam barisan...cakap punya cakap...tapi sebenarnya ramai yang tak paham bahasa melayu.....ish susah betul....macam mana la nak buat ni....k cool lagi...

Saya, k.iqa, wan, izzah n ain....sebenarnya tak tahu pa pe pu skill nak handle budak2 macam ni...kitaorang hanya mampu tengok je ap yang pak habib, selaku fasi kat situ cuba buat....masa first briefing kat diorang kitaorang blurrr sgt...tak tahu nak buat apa...takut apa yang kitaorang buat silap...sebab kitaorang hanya dapat arahan.. dengar arahan in charge...jadi apa lagi...lurus bendul punya pasal...ikut je la flow event tu...lepas abis briefing tu ingatkan ok le keje kitaorang..tapi...rupanya kena tegur dengan big bos kitaorang....sume tunduk je muka waktu tu...tak berani nak pandang satu sama lain...sorang muka masam mencuka...sorang muka tak puas hati..apalagi dengar je la...sb klu melawan nanti silap2 hi5 naik kat muka...auuu....sakitnyer...sape susah... diri sendiri juga....ish banyak juga cerita ni...baru setengah hari....

k...sambung balik...lepas tu kitaorang siap2 nak pegi sambut satu kumpulan budak sekolah...saya cepatkan langkah...sebab semata-mata nak lari dari budak2 cina tu....zasssss....pecut...lepas budak2 sekolah tu turun saya kena bawa budak2 tu pegi dewan kaizen...waktu jalan ngan diorang tu...rasa macam...ala..keciknyer diorang ni..agaknya aku dulu macam ni la kut...tapi bila dipikirkan balik....tak nak le kembali waktu2 dulu...rasa macam sangat pedih n sedih bila ingat time dulu2...banyak pahitnya dari manis...alamak sedih le plak...k..relaks relaks

sampai kat dewan kaizen...pak habib bagi briefing....saya ngan ijah waktu tu dengar je la...pastu tolong bagi duit...tu je kejenye...dah main2...baru le diorang dibawa masuk bilik pastu pegi makan....malam tu bermula le segalanye....first big boss kitaorang panggil kumpul...pastu dia suh kitaorang pilih group....dah lepas pilih group tu...dia bahagikan kitaorang dalam in charge yang lain2...saya ngan ijah dapat in charge abg yahya...n senangkatan dengannye...bile sume dah dpt group..program diteruskan lagi...group kitaorang budak sekolah rendah..pengkalan rinting...pasal nama sekolah ni pun satu hal....ada malam tu saya ada tanya abg kherul...tp yang keluarnya bukan pengkalan rinting...tp pengkalan ranting....hahahaha...pastu terus abg kherul tegur...pengkalan rining le.....dalam hati nak gelak terguling guling dah.... control lagi...hahahaaaa....malam tu group kitaorang dengar ceramah dulu pastu baru ada night walk...tapi group satu lagi... night walk terus....

k..dalam ceramah tu saya ngan ijah hanya mampu mendengar..tapi memang mata masing2 kuyu macam ap dah....ngantok sangat2...nsb bek ad la juga ceramah dia yang bleh buat orang ketawa....hilang le sikit ngantuknyer...tapi skit je la.....walaupun sikit....zzzzzzzzzzzzz....budak2 ni sebenarnye jap2 tanya kitaorang...masuk utan ke akak...masuk utan ke....akak masuk sekali tak....bawa lampu suluh tak....aishh....penin penin...tapi disebabkan sian .....saya ngan ijah iyakan je la...sedangkan tentatif tak tahu langsung pun....hahahaha...dah dekat satu jam ceramah...tibe2 mata cerah balik....sebab pikir nak masuk utan....malam2...saya cuak juga...sebab saya tak leh tengok utan kalau gelap-gelap cam tu... pikir macam2.....dalam ati tu...jgnle kena tinggal sorang2... x nak...x nak....merayu rayu.....tapi nasib baik....diorang letak pasang2....saya dengan k.iqa waktu 2...tapi sebenarnyer masing2 penakut....saya le terutamanye....tapi buat buat berani.....k...tenang2....dalam ati...ya allah...takutnye...dah sampai checkpoint...saya ngan k.iqa duk diam kat situ....pastu sambil sembang2.... sebab tak nak keadaan mengawal kitaorang....lepas tu peserta dilepaskan..kitaorang tengok je la gelagat budak2 yang masuk....ad yang selawat...ada yang berzikir....macam2 le....tapi rasanye malam tu tak le segelap yang ktaorang pernah buat dulu....gelap gelita..tak nampak ap2 langsung...budak sekolah ni still boleh gelak2 lagi dalam utan...siap ada yang kata....tak takut pun...tak takut pun....eee...geramnyer...macam nak letak je diorang tengah tengah hutan....tapi tak baik plak...jap lagi ilang....abis.....sape susah...diri sendiri juga...tapi respect juga le kat diorang...berani....tapi ad satu group ni...dari jauh diorang ada nampak kelibat macam orang tengah duduk....sebenarnya saya ngan k.iqa....hehe....pastu dalam tengah berjalan tu boleh terbehenti sebab nampak ad benda kat depan tu...waktu tu sya ngan k.iqa diam je...tak kuarkan sepatah ayat pun...diam je..nak tengok reaksi diorang macam mana....tahu diorang buat apa?? Diorang patah balik.....berundur....lama juga le.....ap yang kitaorang dengar budak2 tu cakap....oi..oi...ak tak berani nak pegi depan...ada benda ad benda....ak takut....ko pegi le dulu...pastu dah agak lame diorang berundur..masing2 memberanikan diri... takpe...kita jalan same2...jalan same2....kita bagi salam...lepas salam diorang dijawab....apa lagi...lega gile hati budak2 tu..terus jalan tak tengok belakang...konfiden le katakan...banyak juga le gelagat budak2 ni dalam utan....bila pikir balik...macam ni le keadaan ak dulu masa kena masuk utan sorang2.....takut tak bertempat...tapi memang takut pun....

lama juga le kitaorang dalam utan tu...lepas sume dah abis...kitaorang pun turun...tapi kali ni memang hanya berpegang pada tali je....lagipun nak ujan dah waktu tu...terpaksa turun cepat2...sebab bahaya...dalam perjalanan nak turun tu...jalan licin...apalagi terjatuh le...sakit giler....pastu kotor sume ada....habis seluarku..huhuhu...bile dah sampai bawah...ujan dah pun turun menghadap bumi....saya ngan ijah waktu tu tercari cari mana le pegi budak2 sekolah tu....pusing pusing tak jumpe....pastu tup tup....baru le ad orang bagitahu diorang dah masuk tido...hampeh tol....habis basah...k...baru abis satu ari.....kitaorang balik tido...sy tido ngan baju basah tu....sedih kan....macam pelarian pun ad....hehehe..k dah penat taip...baru sehari...dah macam berapa hari...untuk hari kedua tungguuu.....

Nukilan

Alhamdulillah.satu demi satu cabaran mendatang tapi syukur kerana diberi ilham dan kekuatan untuk menghadapi dan ditunjukkan jalan keluar dan penyelsaian.Selesai sudah train of trainer a.k.a TOT bg thebubbleletters.Berkampung selama 6 hari di gunung pulai.Sejuta memori tercipta.Pengalaman dan cabaran silih berganti namun semua ni mematangkan lagi diri.Kenangan terindah terhasil di sini membawa nafas baru dalam hidup aku.Trilion penhargaan n terima kasih buatmu.


Suka duka , tangis dan tawa sepanjang kursus menjadi asam garam.Secangkir ilmu dikongsi bersama agar diturunkan ke generasi-generasi berikutnya.Dari kaca mata pengendali , aku sgt berpuas hati dengan komitmen yg diberikan.Bangga dengan ilmu yg telah di ajar dan di amalkan.Dan syukur kerana berjaya membuktikan kelainan pengajaran dan cara sentuhan yg berbeza memberi impak yg sgt memberangsangkan.


Insyallah , kursus TOT bakal diadakan lagi dalam masa terdekat ini,bergantung kepada pengurusan thebubbleletters bagi melahirkan dan mencungkil bakat lebih ramai jurulatih dan fasilitator bagi diserapkan bagi kem mahupun kursus yg bakal dilaksanakan. Buat Hazwani,Iqa,Izah,Ain dan Wan , tahniah kerana telah tamat kursus asas jurulatih.Pasni ada lanjutan TOT tau.Baru layak digelar jurulatih :) dan Hazwani,jgn lupa TOT minggu depan yer.Jurulatih Tahap 1

Wednesday, May 19, 2010

TOT MAB Event Managment

sedikit sebanyak gelagat jurulatih semasa TOT ;)

water confident.gambar kayak tak jumpa la pulak ;(




gelagat jurulatih masa obstacle









sesi main masak2




rumusan sempoi

Kursus Asas Kepimpinan (album 1)


pacat toing toing ( jurulatih pun takut pacat)






kura2 gergasi jumpa masa jungle tracking




kubu british




stor senjata



junggle tracking


Related Posts with Thumbnails